Leestijd: 4 minuten

De gebeurtenissen tijdens de demonstratie op 2 januari 2022 roepen veel vragen op. De demonstratie was verboden door burgemeester Halsema van Amsterdam omdat er een staking bij de ME zou zijn en de “veiligheid” niet gegarandeerd kon worden. Dit bleek niet het geval. Vele demonstranten kwamen toch naar het museumplein om te protesteren tegen de lockdown en het afnemen van mensenrechten. Wat er die dag gebeurde kan ik niet anders omschrijven als een bewuste escalatiepoging van de politie, ME en zogenoemde stillen. Ik heb een uitgebreide reconstructie gemaakt.

 

Aankomst Museumplein

Om 12:00 kwam iedereen samen bij het Museumplein voor het begin van de demonstratie. De Koninklijke marechaussee fouilleert veel mensen, maar laat verder duizenden mensen toe op het Museumplein. Het plein staat, zoals je kunt zien in de video, vol. De sfeer is gemoedelijk.

Omroep politie

Hoewel de sfeer gemoedelijk was onder de duizenden aanwezige demonstranten is de Mobiele Eenheid ruim aanwezig. Alle straten, behalve de van Baerlestraat, werden geblokkeerd. Ik telde zeker 18 paarden en een twintigtal ME bussen. 12:45 riep de politie om om naar de van Baerlestraat te vertrekken. De demonstranten gaven gehoor aan deze oproep en gingen langzaam (het was een grote groep mensen) richting de van Baerlestraat. Terwijl het Museumplein leegstroomde ging de Mobiele Eenheid opeens over tot het schoonvegen van het veld.

Schoonvegen Museumplein terwijl demonstranten allang vertrekken

Fuik politie en ME

Terwijl de demonstranten gehoor geven aan de oproep en naar de van Baerlestraat lopen staat de politie en ME in linie al klaar op het eerste grote kruispunt met de Paulus Potterstraat. Demonstranten lopen een fuik in.
Om 12:57 gaat er een bericht uit van de gemeente Amsterdam dat er een noodbevel afgekondigd is door burgemeester Halsema. Wat vreemd is, want vanaf 12:45 werd er gehoor gegeven aan de oproep van de politie om het Museumplein te verlaten.

Geweld politie

De eerste demonstranten komen aan op de van Baerlestraat maar komen gelijk agressieve politieagenten tegen. De agenten stonden ze op te wachten. Rond 14:00 komt de NOS met een nieuwsbericht over het noodbevel in Amsterdam. Ook geven ze aan dat er ongeveer 2000 demonstranten aanwezig zijn. Dit is een zeer lage schatting van het werkelijke aantal. Met geen woord wordt er gerept over het geweld of de gecreëerde fuik.
Verschillende demonstranten worden hard geslagen. Ze kunnen echter nergens naartoe. Een ME-er loopt op menigte af met hond en de hond grijpt een vluchtende demonstrant. Je ziet een zichtbare verdedigende houding bij de demonstranten. Een oudere man wordt keihard, met veel lichaamsgewicht erachter, geslagen op zijn hoofd. Dit is niet toegestaan.

Arriverende demonstranten

Zwaar geweld tegen demonstranten

Demonstrant op hoofd geslagen

Onhoudbare menigte vreedzame demonstranten

Veteranen vormen een linie tussen de politie en demonstranten om verdere escalatie te voorkomen. Uit het niets wordt één van de veteranen gegrepen en worden er veel klappen/schoppen uitgedeeld door de politie en zogenoemde Romeo’s. Wederom een verdedigende menigte demonstranten. De grote menigte demonstranten is uiteindelijk onhoudbaar. Ze breken, veelal met de handen omhoog, door de blokkade van de politie/ME. De escalatiepoging van de politie is mislukt.

Veteranen aangevallen

Onhoudbaar met de handen omhoog

Tocht naar Westerpark

Een zeer grote groep demonstranten loopt vervolgens vreedzaam, vrolijk en sommigen nog wat ontdaan van de recente gebeurtenissen, richting het Westerpark. Dit is een wandeling van ongeveer 4 kilometer. Onderweg zien veel demonstranten losse pallets bakstenen liggen vlakbij het Museumplein. Bijzonder dat er wel gefouilleerd werd op wapens, maar dat dit zo voor het grijpen lag vlakbij. Iedereen liet het liggen.

Aankomst Westerpark

Aangekomen bij het Westerpark moest iedereen een brug over. Daar troffen we een bus Romeo’s aan, in burgerkleding, starend naar de menigte. Er werd weer een linie veteranen gevormd en de Romeo’s dropen af. Er was een grote mensenmassa aanwezig in het park, alles verliep verder rustig.

Veteranen opgepakt

Op de weg terug naar het Museumplein worden enkele veteranen aangehouden/opgepakt. Later in de avond komen ze vrij. Het strafbare feit zou “obstructie” zijn.

Media werken mee

Op 3 januari kopte de Telegraaf er het volgende over “demonstranten gaan door het lint”. Gezien de voorgaande feiten is dit een grove omkering van de gang van zaken. De NOS en het RTLnieuws reppen met geen woord over het politiegeweld of de fuik. Omroep WNL wijdt er een heel item aan waarin vooral de zorgen worden geuit over de verwondingen bij politieagenten. Buitenlandse media heeft wel oplettend gekeken naar de demonstratie en berichtte over het zware, onnodige politiegeweld. 

Conclusie

De corona protesten vinden plaats omdat veel mensen zich zorgen maken over de toenemende repressie in ons land onder het mom van “volksgezondheid”. Het vele politiegeweld, de media die dit niet verslaan en een overheid dat niet luistert naar haar bevolking. De gebeurtenissen van 2 januari 2022 laten zien dat deze zorgen terecht zijn.

Share This