Leestijd: 3 minuten
Gisteren was het weer zover. Heel het journaille buitelde over Baudet en de vermeende racistische appjes heen. Ik beleefde een déjà vu met afgelopen november. Dat de voltallige Nederlandse pers ervoor koos om op Baudet te duiken versterkte mijn idee van een verstrengeling tussen pers en kabinet alleen nog maar meer.

 

Schandaal Duitsland

Deze week kwam er een groot schandaal naar buiten in Duitsland. Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken heeft wetenschappers ingeschakeld om het angstgevoel voor corona te vergroten. Dit blijkt uit interne e-mails die de Duitse krant die Welt in handen heeft gekregen. Een groep Berlijnse juristen heeft maandenlang geprocedeerd om deze mailwisseling in handen te krijgen. In deze mails wordt gesproken over het “mentaal en planmatig” grip krijgen op de situatie, zodat er meer draagvlak ontstaat voor het nemen van repressieve maatregelen. Dit leidde uiteindelijk tot de zogenaamde “panic paper”, waar gesproken werd over meer dan een miljoen doden als Duitsland geen maatregelen zou nemen. De oppositie in Duitsland noemt het “een wetenschappelijke mening op bestelling”.
Hier in Nederland kreeg het een beetje aandacht, door de Volkskrant (achter een betaalmuur) en een nieuwsbericht op nos.nl. Het werd echter helemaal ondergesneeuwd door het nieuws over de appjes van Baudet.

Ik ben ook even in de Nederlandse situatie gedoken, binnenkort zal ik hierover een artikel publiceren.

Focus op Baudet

Het schandaal in Duitsland. Het doorzetten van de avondklok. Het verlengen van de spoedwet. Er waren nogal wat dingen aan de hand waar journalisten in konden duiken. Ze besloten het echter niet te doen.

Ik doe het niet vaak, maar gisteren besloot ik naar het acht uurjournaal te kijken. Natuurlijk openden ze daar uitgebreid met het “grote” nieuws over de appjes van Baudet en consorten. Appjes waarvan geen bewijzen werden getoond, maar alleen in getypte tekst zonder naam te zien waren. De commentator zei met een serieus gezicht dat Baudet de appjes niet had ontkend. In werkelijkheid wilde Baudet niet reageren omdat hij het grote flauwekul vindt. Dit hoort thuis in de rubriek roddel en achterklap op nu.nl, maar niet als eerste item op het best bekeken journaal van de dag.

Na het uitgebreide item kwam de avondklok ter sprake. Ik ging er even goed voor zitten. Ze zullen hier vast voor- en tegenstanders van de avondklok aan het woord laten. Hoor en wederhoor toepassen, zoals het hoort als serieus journalistiek programma.
Maar nee, aan het woord kwam een dame van het RIVM die zei dat de avondklok toch echt wel enig effect had. Daarnaast lieten ze een lijntje zien van het verloop van het aantal positieve PCR testen. Er werden verschillende maatregelen op geprojecteerd, dit was het bewijs dat de maatregelen werkten. Infantiel, anders kan ik het niet noemen.

De neveneffecten van alle maatregelen werden niet benoemd en ook bleven kritische vragen aan de medewerkster van het RIVM uit.

Je kan het laatste item vast raden. Ja hoor, schaatsen. Nederlanders halen de schaatsen uit het vet. Helemaal inclusief mooie schaatsplaatjes en interviews met schaatsliefhebbers. Hoe leuk.

Het Duitse schandaal was nergens te bekennen. Het was muisstil.

 

Hyena’s van het kabinet

Na de karaktermoord op Fortuyn en de daadwerkelijke moord die daaruit voortkwam, zou je denken dat de media geleerd heeft van het verleden. Maar dat willen of kunnen ze niet. Als hongerige hyena’s doken ze, zonder 1,5 meter afstand, op Baudet. Om later in de talkshows en nieuwsuur te oreren over hoe zij denken dat Baudet in elkaar zit.

Het kwam het kabinet goed uit, op z’n zachtst gezegd, dat Elsevier met een artikel over een vermeend racistische Baudet naar buiten kwam. De avondklok kon zonder al te veel protest verlengd worden. Vervelende vragen over het mogelijk onder druk zetten van Nederlandse wetenschappers werden helemaal niet gesteld. Geef het volk brood en spelen en ze blijven rustig.

Onlangs stelde Pieter Omtzigt tijdens een debat over de toeslagenaffaire al dat de pers innig verweven is met het kabinet. Neem daarbij ook het statement dat Volkskrant hoofdredacteur Pieter Klok maakte, over het met een mond praten met het kabinet, als het ging om de corona crisis. En er ontstaat een patroon.

Een zorgelijk patroon als je het mij vraagt. Een land waar de pers de zittende macht met fluwelen handschoentjes aanpakt en de rechtse, echte oppositie als hyena’s aanvalt heeft een groot probleem. Het monddood maken van de oppositie hoort namelijk bij een dictatuur, niet bij een democratie.

STEUN

ANNSTRIKJE

Share This